Scopuri si obiective

Expunerea pasivă la fumul de tutun (SHS), numită şi “fumat la mâna a doua” sau fumatul pasiv, clasificată ca aparţinând “Grupului 1” de produse cancerigene (cunoscute şi ca produse cancerigene umane) de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, a fost dovedită a avea efecte adverse asupra sănătății adulților și copiilor, producând inclusiv boli de inimă şi tulburări respiratorii. Țigările electronice (e- cigarettes), cele mai comune “sisteme de livrare electronică a nicotinei ”, au explodat în ultimii 5 ani, cu volume de vânzări considerabile, în creștere pe teritoriul Uniunii Europene.

Proiectul TackSHS va încerca să elucideze impactul global pe care SHS – fumatul al mâna a doua sau fumatul pasiv – și emisiile țigărilor electronice le au asupra sănătății respiratorii a populației europene și modul în care impactul asupra sănătății variază în funcție de parametrii socio-economici, cu un accent deosebit pe grupurile vulnerabile specifice (pacienți care suferă de pre boli pulmonare cronice existente, “fumătorii grei” şi alte grupuri dezavantajate).

Prin intermediul unei serii integrate de pachete de lucru, vom investiga factorii determinanți ai expunerii SHS – fumatul ala mâna a doua sau fumatul pasiv – evaluate la nivel individual cât și în mediu (anchetă și evaluarea calităţii aerului în 12 țări), sarcina totală a bolilor cauzate (boli pulmonare şi boli cardiovasculare), inclusiv modificările specifice sănătății respiratorii la pacienți și oameni sănătoși, impactul economic al atât mortalității și morbidității cauzate de aceste expuneri, metodele pentru a caracteriza mai bine aceste expuneri și intervenții noi pentru a le reduce.

Această abordare cuprinzătoare, integrată, însemna un pas semnificativ către schimbare, dincolo de ultimele cercetări în înțelegerea SHS – fumatul al mâna a doua sau fumatul pasiv – și expunerea la emisiile țigărilor electronice. Partenerii participanți au fost în prim-planul de cercetărilor de vârf din această disciplină, cu colaborări prealabile între ei în proiecte specifice.

Proiectul TackSHS va pune împreună pentru prima dată toate aceste echipe de cercetare din “prima linie”, iar reunirea muncii lor va avea ca rezultat un pas înainte în abordarea problemei expunerii la SHS- fumatul al mâna a doua sau fumatul pasiv – și a emisiilor țigărilor electronice.